איך הנאצי גרם להולדתי

סבא יהודה והנכדה מאיה
סבא יהודה בן שנה וחצי
שואה, תקומה, הנצחה.

סיפורו של סבא יהודה

הורי הגיעו לבלגיה מהונגריה ב-1927. בחודש מאי 1940, נכנסו הגרמנים לבלגיה והורי- שרה ויצחק ביק יחד עם שלושת ילדיהם- שלמה,רחל ובנימין ברחו ברכבת לצרפת. שם הם נדדו במשך שנתיים,עד שנתפסו על ידי הגרמנים ונכלאו במחנה ריכוז בשם "ריבזלט".

בחודש אוגוסט 1942, אחרי תלאות וסבל רב ,מונה נאצי אחר כמפקד המחנה. הוא החליט בין היתר, שכל אישה שתהיה בהריון, תשוחרר מהמחנה יחד עם כל משפחתה. למרות שהוריי לא רצו ילד נוסף, אמי שרה נכנסה להריון איתי, ושוחררה עם כל המשפחה וכך נאצי גרם להולדתי.

%d7%90%d7%9c%d7%91%d7%a8%d7%98-%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94-657x1024

סבא יהודה בן 8 חדשים.

מצורפים דיווחים של מר דונלד לוריא ,על גירוש יהודים שלא נולדו בצרפת למחנות המוות.

הדיווח נשלח למנהל של ארגון ימק"א ,על ידי נציגו בשוויץ ומתיחס לטיפול ביהודים בשטחים שלא נכבשו על ידי הגרמנים הוא מתאר את מסע השתדלנות של הארגון להצלת יהודים בצרפת.

%d7%9c%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%90-%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94-1

%d7%9c%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%90-%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94

%d7%9c%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%90-%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94-3

כדי שלא להיתפס, הכניסו את שלמה למוסד מקצועי  עם מסמכים מזויפים, רחל הועברה למוסד עם שם נוצרי ובנימיו הועבר למנזר אחר .

ב-1943 אני נולדתי (בשם אלברט). אבי יצחק, חפר בחצר הבית בו גרנו מחילה עמוקה באדמה ,בה הוא שהה במשך היום ובלילה היה יוצא ונכנס לבית. אמי שרה ,פירנסה את המשפחה על ידי עבודה אצל הגויים בייצור אטריות ,איטריות שלא היו בנמצא עקב החרמת המפעלים הצרפתיים לטובת הנאצים. בתמורה, היא קיבלה מצרכי מזון וכך חיינו שלושתנו.

בהיות אמי שרה אישה שהעזרה לאחרים היתה למרכז חייה, היא לא שקטה ולא נחה ורק חיפשה כיצד לעזור ליהודים אחרים. היא זכרה שבמחנה "ריבזלט" נשארה משפחה יהודית בלגית בשם מוסלר ,שאבי המשפחה היה המורה של שלמה בבית הספר תחכמוני באנטוורפן, בלגיה.

אמי היא גייסה מסמכים מזויפים ואישור מחקלאי מכפר סמוך שבנו גויס לצבא והוא מבקש גבר לעזרה בטיפול במשק החי. למרות שמר מוסלר לא היה חקלאי מימיו, הצליחה אמי לשחררו עם כל משפחתו מהמחנה. בכך הם נצלו ממוות.

בשנת 1999 התפרסמה ידיעה בעיתון שהתגלתה במוזיאון "לוחמי הגטאות" הגדה לפסח, שנרשמה במחברת על פי הזיכרון של הכותב בזמן השואה, זה היה מר מוסלר ,שניצל על ידי אמי שרה.

%d7%a2%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%92%d7%93%d7%94-1-963x1024

%d7%a2%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%92%d7%93%d7%94

עם סיום המלחמה, הצליחה אמי להשיג "סרטיפיקטים "לעצמה ולארבעת ילדיה. האבא ,נסע לחפש את שרידי משפחתו ושרידי משפחת אמי. הוא לא מצא אף אחד מעשרות בני המשפחות שעלו בעשן המשרפות של אושויץ.

בחודש יולי 1945, עלינו על האונייה מטרואה א', והגענו ארצה יחד עם ילדי מחנה המוות "בוכנוולד "ומי שעתיד להיות הרב הראשי של ישראל הרב  ישראל לאו.

כמו כל העולים לישראל עברנו קשיים ומכשולים והתגברנו עליהם. למדנו ועבדנו, הקמנו משפחות ונולדו לנו ילדים ונכדים.

אמי שרה ,המשיכה לעזור לכל עני ומסכן ,לא פעם, מצאתי בבית איש זר שאמי אספה ברחוב, נתנה לו להתרחץ, נתנה לו בגדים נקיים, הכינה לו ארוחה ושלחה אותו לדרכו עם כסף וצידה לדרך.

מעשיה של אמי, חלחלו לדמי ולנפשי ועם סיום מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973, החלטתי יחד עם חברים נוספים מהפלוגה, להנציח את זכר 15 החללים של הפלוגה וללוות את האלמנות ו-23 היתומים.

ראשית, רכשנו מהקרן הקיימת חורשה בת 1000 עצים לזכר החללים. לוח שיש עם שמותיהם,מוצב בכניסה לחורשה.

%d7%97%d7%9c%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94-694x1024

בהמשך, החלטנו לשלוח מתנות יום הולדת לכל אחד מהיתומים ביום הולדתו "מחברים של אבא בצבא". כל יום עצמאות, אנחנו נפגשים בחורשה יחד עם המשפחות השכולות, כולנו יושבים מסביב לשולחנות שאנו יצרנו והצבנו בעצמנו.

סיפורה של הפלוגה המיוחדת "סימור", הגיע לידיעתו של ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין. הוא הגיע לחורשה עם רעייתו, חצי שנה בדיוק לפני שנרצח. דבריו שצולמו והוקלטו מלווים אותנו עד היום.

רבין בחורשה

על הקשר המיוחד לפלוגה ולמפקדה הנערץ יעקב מנדלזיס (מנדי) ז"ל (נקרא "סימור " ברשת הקשר), שנפל גם הוא במלחמה ההיא, יעידו הדברים הבאים:

%d7%a8%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%91%d7%97%d7%95%d7%a8%d7%a9%d7%94

אחד החיילים הקים חברת שווק וקרא לה "סימור". שני, שפיתח זנים של ורדים, רשם פטנט על ורד בשם "סימור" והשלישי, קרא לבתו שנולדה בשם "סימור".

המעוניינים לצפות ולהאזין לסיפורי המפגשים,יכנסו בבקשה לאתר "יו- טיוב" ויקישו בעברית ,סימור 2012 או מקס ובני מציל וניצול,או מנדי דברים לזכרו. כל עוד נשמה באפי, אמשיך בדרכה של אמי, כי כל העושה למען זולתו, מקבל יותר מאשר הוא נותן… ובתמצית, הוא חש שחייו לא היו לשווא.

סבא יהודה ביק בן 73

סרטיפיקטים