מיכאל נעלם עם הצוללת "דקר"

ענת פינקו ובן סלוצקי
ענת פינקו בבית הספר

נולדתי למשפחת דהן במרוקו, בעיר קטנה ושמה ספי לחוף האוקיינוס האטלנטי. זו עיר קטנה עם קהילה יהודית  חמה שרובם הכירו אחד את השני בעיקר על ידי קשרי נישואים ומשפחה.
אבי, יוסף דהן, היה סוחר בדים ושליח ציבור ואמי אסתר היתה עקרת בית. כל חייו אבי למד תורה וחלם לעלות לארץ ישראל. במרוקו נולדו גם אחיי עמרם, יהודה, מיכאל ויפה. הספקתי לחוות מספר חוויות ילדות במרוקו ולמדתי שם בבית ספר אליאנס.

העלייה לארץ

עלינו לארץ בסוף 1951 לאחר טילטולים רבים במחנות עולים בקזבלנקה שבמרוקו ובמרסיי שבצרפת. עלינו באנייה "קדמה", היה חורף קר וגשום. אחת החוויות שאני זוכרת היתה הדלקת נרות חנוכה על סיפון האנייה בבית הכנסת. אנחנו הילדים קיבלנו דמי חנוכה, שקית ממתקים.

בארץ הייתה תקופת צנע. בוקר אחד הגענו למושב גורן בגליל, שנראה לנו כמו סוף העולם: ללא תחבורה סדירה וללא אספקת מזון סדירה. לאחר מאמצים רבים הגענו למעברה בטבעון, שהיתה יחסית קרובה לעיר, שם גרנו ארבע וחצי שנים, משפחה בת 7 נפשות ללא חשמל ועם שירותים שהיו משותפים לארבע משפחות. שם למדתי וסיימתי בית ספר יסודי.

לאחר מאמצים רבים ומכירת חלק מהרכוש שהבאנו ממרוקו, קנינו בית קטן בשיכון בקרית שמואל, זאת כיוון שאבי היה איש דתי וחיפש לגור ביישוב דתי. על אף הכל היתה לנו ילדות שמחה, למדנו עברית, לדבר ולכתוב והשתלבנו בארץ.

משפחתי
בגיל 21 הקמתי משפחה. הכרתי את בעלי יוסף פינקו ונולדו לנו 3 ילדים מקסימים שהביאו הרבה אור ושמחה לחיי: צביקה, דורון ואביב. בין לבין רכשתי מקצוע, מטפלת בילדים במעון ויצו בקרית מוצקין. במקביל למדתי להשלמת 12 שנות לימוד ובגרות חלקית ושם גם עבדתי עד צאתי לפנסיה.
אבי נפטר לאחר מחלה קשה בגיל 53.

היעלמותו של אחי מיכאל באסון הצוללת "דקר"

אחד האסונות הגדולים שחוויתי בחיים היה היעלמותו של אחי מיכאל באסון הצוללת "דקר"  יחד עם 69 חבריו להפלגה. לאחר מכן נפטרה אמי, שהתקשתה לחיות לאחר האסון, וגם עם מותו של אחי עמרם.

ילדי – השבח לאל – גדלו, למדו והתפתחו לשמחתי הרבה, הכירו בני ובנות זוג והביאו לי נכדים מקסימים. ב- 2001, לאחר מחלה קשה, נפטר בעלי ומאז אני אלמנה וחיה בגפי, שמחה בחלקי עם משפחתי.

צביקה ודורית הורים ליונתן וענבר; דורון ואריק הורים לעדי, גיא ואופק; אביב ואילן הורים לאושר, אריאל ואחינועם. כולם אהובים ומתוקים. נשאר גם קשר חזק וקרוב ואוהב עם אחי יהודה ומשפחתו ועם אחותי יפה ומשפחתה. הזמן מרפא פצעים והנאות החיים והרצון לחיות גוברים על הכל, כך אני מרגישה.

העשרה
הצוללת אח"י דקר, מספר צי צ-77, הייתה צוללת בשירות חיל הים הישראלי. הצוללת שירתה במקור כאה"מ טוטם (HMS Totem), בצי הבריטי, ונכנסה לשירות לקראת תום מלחמת העולם השנייה. בשנת 1965 רכשה ישראל את הצוללת. היא שופצה במספנות פורטסמות', אוישה בצוות ישראלי שאומן בידי הצי הבריטי, ויצאה לדרכה לישראל ב-9 בינואר 1968. בדרכה לישראל, בתאריך 25 בינואר, טבעה דקר וכל 69 אנשי צוותה נספו.

צוללת דקר
הצוללת אח"י דקר, מספר צי צ-77, הייתה צוללת בשירות חיל הים הישראלי. הצוללת שירתה במקור כאה"מ טוטם (HMS Totem), בצי הבריטי, ונכנסה לשירות לקראת תום מלחמת העולם השנייה. ב־1965 רכשה ישראל את הצוללת. היא שופצה במספנות פורטסמות', אוישה בצוות ישראלי שאומן בידי הצי הבריטי, ויצאה לדרכה לישראל ב-9 בינואר 1968. בדרכה לישראל, ב-25 בינואר, טבעה דקר וכל 69 אנשי צוותה נספו.

שליח ציבור
כינוי לחזן בית הכנסת, המייצג את הקהל בתפילתו לאלוהים