מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

לְבוֹב
לְבוֹב, ובאוקראינית לְבִיב היא עיר במערב אוקראינה, בירת מחוז לבוב. רוב התושבים אוקראינים, אך בעיר גם מיעוטים רוסי, פולני ויהודי. העיר סופחה לאוקראינה בתום מלחמת העולם השנייה, בשנת 1945, לאחר החלוקה מחדש של גבולות פולין. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא סוזן ברקוביץ עולה לישראל בגיל 48
לְבוֹב
לְבוֹב או לְבִיב היא עיר במערב אוקראינה, בירת מחוז לבוב. רוב התושבים אוקראינים, אך בעיר גם מיעוטים רוסי, פולני ויהודי. העיר הייתה בעבר בירת גליציה המזרחית, כחלק מחבל גליציה ההיסטורי, במסגרת האימפריה האוסטרו-הונגרית (1772–1918) והרפובליקה הפולנית השנייה (1919–1939). היא סופחה לאוקראינה בתום מלחמת העולם השנייה, בשנת 1945, לאחר החלוקה מחדש של גבולות פולין. (ויקיפדיה)
מתוך: מלבוב לישראל – העלייה של סבא סשה (אלכס) בדינוב
לְגַיֵּיס - גִּיֵּס, שם פועל
1.הכניס למסגרת של צבא; חייל 2.רתם לפעולה. "המורה גייס את התלמידים למבצע נקיון." (מילוג)
מתוך: דוד במלחמת בששת הימים
לְהַלְאִים
(הִלְאִים, שם פועל) הפך נכס בבעלות פרטית לקניין ממשלתי, תמורת תשלום או מתוקף חוק. (מילוג)
מתוך: סיפורה של רבקה בירקנפלד
לְרַצּוֹת - רִצָּה, שם פועל
שהה תקופת מה, בדרך כלל בכלא. (מילוג)
מתוך: השיבה לחופש
לְשון סַגִּי נְהור
לְשון סַגִּי נְהור היא צורת שימוש בשפה שמתכוונת להפך ממה שנאמר. במקורות היהודיים, עיקר השימוש בלשון סגי נהור נעשה לצורך לשון נקייה, על ידי נקיטת לשון חיובית כשהכוונה האמיתית היא למשמעות ההפוכה, השלילית. בשפה העברית התפתחה לשון סגי נהור כצורת דיבור המבטאת ציניות וסרקזם. (ויקיפדיה)
מתוך: ריבוע ירוק
לִבְטוֹשׁ
לִבְטוֹשׁ - בָּטַשׁ, שם פועל. דרך בכוח, בעט בדבר ברגלו; רמס; רקע. (מילוג)
מתוך: תעלולי סבתא חסיה
לִיֶפאיה
לִיֶפאיה היא עיר במערב לטביה, ובה נמל על הים הבלטי. לִיֶפאיה היא העיר השלישית בגדלה בלטביה בעלת אוכלוסייה של 84,300 (2011). בעיר ישנה קהילה יהודית קטנה. (ויקיפדיה)
מתוך: קטעי זכרונות של דוד יששכרי
לִמְשׁוֹת
(מָשָׁה, שם פועל) הוציא מהמים. (מילוג)
מתוך: הולכים לים
לִפְתָּן (קוֹמפּוֹט)
לִפְתָּן (בלועזית קוֹמפּוֹט) הוא תבשיל מתוק של פירות או חלקים מהם (כמו תפוחים, אגסים, דובדבנים, תותים, שזיפים) וסוכר, לרוב הוא נוזלי יותר מריבות, ג'לי או קונפיטורות. לפתנים יכולים להכיל גם תבלינים ופירות יבשים. בפולין ורוסיה לפתן הוא משקה מסורתי. בתקופת הצנע בישראל, בשל המחסור בפירות הוכנו לפתנים מירקות כגון קישוא וגזר. (ויקיפדיה)
מתוך: רֹאזְשׁינְקֶעַס מִיט מַאנְדְלֶען שלי – שקדים וצימוקים שלי