מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

בְּאֵר טוּבְיָה
מושב עובדים במישור החוף הדרומי, ממערב לקריית מלאכי. במשך כ-50 שנים הייתה באר טוביה, על גלגוליה השונים, היישוב היהודי הדרומי ביותר בארץ ישראל. המושב נמצא בתחומי המועצה האזורית באר טוביה, ומשתייך לתנועת המושבים. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא נגה שניידר
בְּנֵי עַיִ"שׁ
בְּנֵי עַיִ"שׁ היא מועצה מקומית במחוז המרכז בישראל, סמוך לכביש 40 דרומית לגדרה. היא הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1981. בצפון היא גובלת במועצה מקומית גדרה ובשאר הכיוונים במועצה אזורית באר טוביה, אשר שייכת למחוז הדרום.
מתוך: מהארץ הקרה לארץ החמימה
בְּנָיָה
בְּנָיָה הוא מושב המשתייך למועצה אזורית ברנר והוא היישוב המערבי ביותר בשטחה. נוסד ב-16 באוגוסט 1949 על ידי עולים מפולין, רוסיה, גרמניה, צ'כוסלובקיה, רומניה והונגריה. המושב ממוקם בגבול מערבי של השפלה ליד אשדוד, יבנה, המושבה גדרה ויישובי המועצה האזורית גדרות בצמוד לכביש 42 וצומת בני דרום. (ויקיפדיה)
מתוך: הילדות של סבתא אווה רחמילויץ
בְּסִיַּעְתָּא דִשְׁמַיָּא
הביטוי בְּסִיַּעְתָּא דִשְׁמַיָּא, המוכר יותר בראשי התיבות שלו בס"ד, הוא ביטוי בארמית שמשמעותו "בסיוע השמיים", במשמעות של "בעזרת האל" או "בעזרת השם". (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור העלייה של סבא אברהם אלקובי
בְּרִית מִילָה
בְּרִית מִילָה, או בקיצור בְּרִית, היא מצווה ביהדות לפיה חובה למול כל זכר יהודי ביום השמיני ללידתו‏. ברית המילה היא גם חלק מהותי בתהליך הגיור של זכר, לרבות עבד כנעני. אדם שלא נימול נקרא במקרא ערל‏ ודינו של יהודי שלא נימול במזיד הוא כרת. נהוג לערוך את הברית בטקס חגיגי. על פי סקרים, 97% מהגברים היהודים בישראל נימולים‏
מתוך: גורל יהודי – ברית מילה
בְּרוֹדִי
בְּרוֹדִי (באוקראינית: Броди; בפולנית: Brody; ברוסית: Броды) היא עיר באוקראינה במחוז לבוב, ומרכז נפת ברודי, לשעבר בחבל גליציה ההיסטורי. רוב האוכלוסייה אוקראינית. בעיר נותרו יהודים בודדים. בתחילת מלחה"ע השנייה היו בברודי כ-10,000 יהודים. (ויקיפדיה)
מתוך: מהחדר בגליציה, על סוס בקזחסטן, לסא"ל בצה"ל
בְּרוֹךְ
מצב קשה, תולדה של טעויות, מצוקה שקשה להיחלץ ממנה/ גזרות קשות, תקופה של קשיים. (ויקימילון)
מתוך: שנות הילדות שלי
בְּרוֹנְזָה
אָרָד (בְּרוֹנְזָה בלעז) היא סגסוגת של נחושת בתוספת בדיל להקשיה. סגסוגת ארד טיפוסית מכילה 88% נחושת ו-12% בדיל. יש סגסוגות ארד שבהן יסודות אחרים כמו זרחן, מנגן, אלומיניום או צורן, מחליפים את הבדיל. (ויקיפדיה)
מתוך: החפצים הבונים את משפחתנו
בִּטְחָה
מושב בצפון הנגב, ליד אופקים, במועצה אזורית מרחבים. המושב הוקם בשנת 1950 כמעברה בשם "הק"מ ה-107", בשל המרחק מירושלים. המושב הוקם על הריסות המעברה על ידי עולים מתימן. התושבים הגיעו למושב ממחוז שרעב בתימן. משם הגיעו למחנה עין שמר. (ויקיפדיה)
מתוך: הנתינה מולידה אהבה
בִּיַאלִיסְטוֹק
בִּיַאלִיסְטוֹק היא עיר בצפון-מזרח פולין, מרכז תעשייה וצומת מסילות ברזל. הייתה בשלטון פרוסיה ורוסיה לפני שהושבה ב-1919 לפולין. (ויקיפדיה)
מתוך: הצלחתי לשרוד – סבתא דרורית רון
בִּידְגוֹשְׁץ'
בִּידְגוֹשְׁץ' היא עיר בצפון פולין, על הנהרות ברדה (Brda) וויסלה....בתחילת ספטמבר 1939 נכבשה העיר בידי הגרמנים, ובתגובה על פגיעת פולנים מהעיר בחלק מתושביה הגרמנים, רצחו חיילי הורמכט כ-3,000 מתושבי העיר, פולנים ויהודים. זמן קצר לאחר מכן גורשו יהודי העיר הנותרים לגנרל גוברנמן, ורכושם הוחרם. גירוש היהודים מהעיר לווה במעשי התעללות והשפלה, ולאחר השלמתו, הוכרזה העיר באופן רשמי כ"נקייה מיהודים". ויקיפדיה
מתוך: זיכרון ילדות הראשון שלי
בִּיל"וּ
תנועת בִּיל"וּ הייתה ארגון צעירים יהודי ציוני אשר הוקם בשנת 1882 בעיר חרקוב שבאוקראינה, אז חלק מהאימפריה הרוסית. שמה מורכב מראשי התיבות של הפסוק "בֵּית יַעֲקֹב לְכוּ וְנֵלְכָה" (ישעיהו, ב', ה'). התנועה הוקמה לאחר הפוגרומים, "הסופות בנגב", אשר התחוללו ברוסיה. מייסדי ביל"ו הציבו לעצמם למטרה להתיישב בארץ ישראל. הם קראו להתחדשות פוליטית-כלכלית ורוחנית-לאומית של העם היהודי בארץ ישראל וכן להתחדשות השפה העברית. (ויקיפדיה)
מתוך: מזון מלכות לשאח הפרסי ולנסיכה סוראייה
בִּירָנִית
בִּירָנִית (פירוש השם: מצודה קטנה) היא המקום שבו נמצאת כיום מפקדת "עוצבת הגליל" (אוגדה 91) של צה"ל. ממוקמת על כביש הצפון, כקילומטר מגבול לבנון, בין סאסא לנטועה. תוכננה להיות המרכז הכפרי של ישובי האזור במסגרת מבצע סו"ס (מבצע "סוף סוף"), בשלהי שנות השישים.‏ למרות התכנון, בשנת 1964 הוקמה במקום היאחזות נח"ל.‏ בשנת 1967 אוזרחה ההיאחזות כאשר בירנית הפכה לבית ספר לסיף,‏[3] אך לא הפכה ליישוב.
מתוך: השירות הצבאי ומשמעותו עבורי
בִּרְכַּת שֶׁהֶחֱיָנוּ
בִּרְכַּת שֶׁהֶחֱיָנוּ (נקראת גם ברכת הזמן) היא ברכת שבח שתיקנו חכמים לברך בשני סוגי מצבים: בשעה שזוכים להגיע לחג או מועד, או בזמן קיום מצווה שקבוע לה זמן כמו תקיעת שופר, נטילת לולב והדלקת נרות חנוכה. וכן בזמן שמתרחש לאדם אירוע חיובי, כמו קניית בגד חדש, אכילת פרי חדש, ראיית חבר טוב שלא ראה 30 יום, או בשורה טובה ששמע. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור העלייה של סבתא אסתר מלכה
בִּ‏יבלִיוֹ‏גְרַ‏פִיָ‏ה
תורה שתכליתה מיסוד שיטות שונות לתיאור וסידור רשימות ספרים, מאמרים או כל חומר כתוב אחר בעל מאפיינים שונים. רשימות ביבליוגרפיות מופיעות בספרים רבים המבקשים להפנות את הקורא לקריאה נוספת.
מתוך: במלחמת העולם השניה נותרתי בגיל ארבע ללא אימא ואבא