מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

נבהרדק
נבהרדק (בבלארוסית: Нава́градак, "נוֹבוֹגְרוּדוֹק"; בפולנית:) היא עיר במחוז גרודנו שבבלארוס. אוכלוסיית העיר נאמדה ב-31,700 אלף איש (2007). העיר התפרסמה בעולם היהודי בזכות ישיבת נובהרדוק, מהישיבות הבולטות של תנועת המוסר. (ויקיפדיה)
מתוך: לגדול תחת המשטר הסובייטי – שושנה דלמן
נבוכדנצר
נבוכדנצר היה מלך בבל וכבש המון מקומות שונים.
מתוך: שיבת ציון שלי
נבי יושע - מצודת כ"ח
מצודת כ"ח (נבי יושע) המצודה היא מבנה משטרה בגליל העליון, סמוך לגבול לבנון. במלחמת העצמאות הייתה המשטרה אתר קרבות בגלל מיקומה האסטרטגי, החולש על דרכי הגישה ליישובי אצבע הגליל. ב-15 באפריל 1948 הבריטים פינו את המצודה ומסרוה לערבים. הדרך ליישובי ההר נותקה. ב"הגנה" הוחלט לכבוש את המצודה. הניסיון הראשון שנעשה ב 15.4.48 נכשל. ב-20 באפריל נעשה ניסיון שני לכבוש את המצודה, על-ידי פלוגה מהגדוד השלישי של הפלמ"ח. מחלקה אחת היתה אמורה לנוע בוואדי שמצפון למצודה עד לגדר החיצונית, לפתוח פרצה בגדר, לפוצץ את קיר הבניין, להשתלט על קומת הקרקע, ואחר-כך על הבניין כולו. שתי מחלקות נשלחו לפעולת הסחה בכפר נבי-יושע הסמוך, כדי לרתק אליו אש ותשומת-לב. מחלקת חי"ש מרמות-נפתלי הייתה אמורה לנוע על כביש נבי-יושע-מלכיה, כדי למנוע זרימת תגבורת ערבית ממחנה מלכיה אל המצודה. גם פעולה זו, עקב תקלות ואילוצים שונים נכשלה. בקרב קשה, תוך כדי נסיגה, נהרגו 22 לוחמים ורבים נפצעו. הקרב היה מלא גילויי גבורה והקרבה. אמנון יקותיאלי, שנמנה על קבוצת החבלנים נהרג בקרב לרגלי המצודה. בקרב השלישי ב 17 למאי המצודה נכבשה. בשלוש ההתקפות על מצודת נבי-יושע נהרגו 28 לוחמים. על שמם היא נקראת גם מצודת כ"ח. המצודה משמשת כיום כבסיס מג"ב, ולצידה אנדרטה וקבר אחים בו קבורים 19 מחללי הקרבות במקום. בראשית 2014 נפתח בסמיכות למצודה מוזיאון הרעות, המנציח את הקרבות ואת החללים שנפלו במקום.
מתוך: סבא רבא שלי עקיבא אריה ויס היה מייסד העיר תל אביב
נברשות
מנורות התלויות על התקרה (חשוב לציין שהיו מנורות יחסית גדולות)
מתוך: רופא בלב ובנשמה
נברשת
בלועזית: שַנדֶליר (מצרפתית עתיקה, דרך השפה האנגלית: chandelier), היא אמצעי תאורה, בעיקרו, הנתלית לרוב בתוך חדר או חלל מבנה, ובמקביל, משמשת גם לעיצוב ומתן סגנון לחלל בו היא תלויה. נברשות נתלות בעיקר על התקרה, אולם לעיתים, הן נתלות גם על כותליו הפנימיים של החלל. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של סבי אלי הוד
נג'ראן
האזור מכונה "בלאד אלשאם". מצפון-מזרח אזור נג'ראן, אזור פורה סמוך לגבול סעודיה. באפריל 1934 סופח אזור נג'ראן לממלכת סעודיה. באזורים אלה היו פזורים ישובים כפריים שבהם שכנו מעט יהודים בקרבת המוסלמים. בנג'ראן שישה יישובים - צגיר, חדאן, גרבה, מראטה, צחצה, אבו גבאר (30 משפחות ו-114 נפש);
מתוך: המסע מנג'ראן שבערב הסעודית לישראל
נגב
אזור גאוגרפי המשתרע בחלקה הדרומי של ארץ ישראל. הנגב מכסה כ-60% משטח מדינת ישראל, ובחלקו הקטן הוא נמצא מחוץ לה.
מתוך: כוחה של תמונה – מלכה כהן
נגב
הַנֶּגֶב הוא אזור גאוגרפי המשתרע בחלקה הדרומי של ארץ ישראל. הנגב הוא חלק מרצועת המדבריות העולמית, וזו הסיבה לתנאי האקלים השוררים בו. הנגב מכסה כ-60% משטח מדינת ישראל, ובחלקו הקטן הוא נמצא מחוץ לה. (ויקיפדיה)
מתוך: מטבע המזל של סבתא כרמלה
נגבה
נֶגְבָּה הוא קיבוץ מתנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר באזור מישור החוף הדרומי ליד הערים קריית מלאכי, קריית גת ואשקלון השייך למועצה אזורית יואב. שטח הקיבוץ כ-12,000 דונם. מקור שמו של הקיבוץ הוא בבראשית, י"ג, י"ד: "וה' אָמַר אֶל-אַבְרָם שָׂא נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה, מִן-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר-אַתָּה שָׁם, צָפֹנָה וָנֶגְבָּה, וָקֵדְמָה וָיָמָּה".
מתוך: תקופות משמעותיות בחיי סבא ד"ר יוסי מורגנשטיין