מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

לדוגמא - בית ספר בתל אביב
ראשיתו של המוסד החינוכי בבית המדרש למורות ביפו אשר הוקם ב-1912 על ידי תנועת חובבי ציון ופעל מבנין במתחם בתי הספר (במקום בו ניצב כיום בית להקת בת שבע). עם התפתחות העיר צפונה וצרכי החינוך הגוברים, נבנה לסמינר מבנה חדש ב"רווח" שבין שדרות נורדאו ושכונת פועלים ט'. ביוני 1935 פרסמה העיריה תחרות בן קבלנים לבניין בתי הספר ביל"ו, סמינר למורות וגננות ע"ש לוינסקי ובית הספר לדוגמא. אבן הפינה לבית הסמינר ולבית הספר הצמוד אליו הונחה ב-1936 בנוכחות הנציב העליון, המשורר טשרניחובסקי, שופטים, בכירי העיריה וקהל רב. הלימודים בבנין הסמינר החלו בשנת 1938. בשנים 1942-1948 פעל כאן בסתר מרכז אימונים של ההגנה. כאן היה גם סליק לכלי נשק. שלט הניצב על גרם המדרגות מספר על כך. מתוך אתר תל אביב 100 האנציקלופדיה העירונית
מתוך: ילדות בתל אביב
לדוקטור מנגלה
יוזף מנגלה (בגרמנית: Josef Mengele‏; 16 במרץ 1911 – 7 בפברואר 1979) היה פושע מלחמה ורופא בגרמניה הנאצית, שביצע בתקופת השואה פשעים נגד האנושות, בהם ניסויים רפואיים באוכלוסיות שונות, בהן באוכלוסיות היהודים והצוענים באירופה. הניסויים שביצע במחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ היו אכזריים מאוד ובניגוד גמור לאתיקה הרפואית. אחת מסדרות הניסויים המפורסמות שלו היא ניסויי מנגלה בתאומים שבוצעו בעיקר בתאומים זהים. היה בין המחליטים מי מבין אסירי המחנה יושמד מיד בתאי הגזים, ומי יזכה לפרק זמן נוסף של עבודת כפייה ועינויים קשים, וזאת בתנועה קלה של ידו ימינה או שמאלה. לאחר כניעת גרמניה הנאצית בתום מלחמת העולם השנייה הצליח מנגלה להימלט לאמריקה הדרומית. חרף המאמצים להביאו לדין, הוא לא נתפס, ומת, כפי הנראה, בטביעה לאחר שלקה בשבץ מוחי בשנת 1979 מול חופי ברזיל.
מתוך: מגיהנום אושוויץ למשפחה נפלאה בארץ ישראל
לדינו
לדינו היא שפה רומנית יהודית המדוברת על ידי צאצאי מגורשי ספרד. בלדינו יש שימוש נרחב במילים עבריות בשל הנוכחות של השפה בחיי קהילת הדוברים . לאחר גירוש ספרד השפה קלטה מילים וביטויים מהשפות המקומיות בהם התגוררו היהודים לאחר הגירוש. אוצר המילים בלדינו כולל גם מילים מספרדית עתיקה, שאינן בשימוש בספרדית המודרנית.
מתוך: סיפור המשפחה של סבתא אסתר