מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

יהדות פרגוואי
יהדות פרגוואי כוללת כיום כ-1,000 יהודים, רובם בבירה אסונסיון. היהודים הראשונים הגיעו לפרגוואי בסוף המאה ה-19. בתחילת המאה ה-20 הוקמו מוסדות הקהילה הראשונים של הקהילה בבירה אסונסיון. בשנות ה-20 הגיעו לפרגוואי יהודים מפולין ומאוקראינה, ובשנות ה-30 הגיע לפרגוואי גל הגירה גדול של כ-20,000 יהודים מגרמניה. לאחר מלחמת העולם השנייה הגיעו לפרגוואי יהודים רבים, פליטי השואה, אך עם הזמן עזבו רבים מהיהודים את פרגוואי לטובת מגורים בארגנטינה ובברזיל השכנות או עלייה למדינת ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של קרן נעמי שטדל מפרגוואי
יהדות פרו
יהדות פרו היא אחת מהקהילות היהודיות בדרום אמריקה המתקיימת במקום בו נמצאת כיום פרו. אין רישום מדויק מתי הגיעו יהודים לפרו, אך נראה כי היה זה זמן קצר לאחר כיבושה בידי הספרדים. כבר במאות ה-16 וה-17 היו בפרו יהודים שהסתירו את דתם בערים לימה וקאיאו. הגירה מסיבית לישראל החלה לאחר מלחמת ששת הימים בשנת 1967 כמו מכל שאר קהילות דרום אמריקה. (ויקיפדיה)
מתוך: אנג׳י גוטליב טסלר עלתה מלימה, פרו
יהדות פרו
יהדות פרו היא אחת מהקהילות היהודיות בדרום אמריקה המתקיימת במקום בו נמצאת כיום פרו. הגירה מסיבית לישראל החלה לאחר מלחמת ששת הימים בשנת 1967 כמו מכל שאר קהילות דרום אמריקה. בשנת 1988 מנתה הקהילה כ-3,500 יהודים כאשר לא הייתה כמעט הגירה לתוכה של פרו במשך שנים רבות ורק הגירה מחוצה לה.
מתוך: השליחות אמיתית בדרום אמריקה, פרו ואורוגוואי
יהדות פרס
יהדות פרס התגבשה בפרס בתקופת בית שני, היהודים חיו לצד אזרחיה המוסלמים והיו קהילה מעורה ותורמת במדינת פרס
מתוך: היונים חוזרים לקן
יהדות פרס
יהדות איראן (או קהילת יהודי פרס) היא אחת הקהילות היהודיות הנותרות הגדולות מבין הקהילות היהודיות באסיה - קהילה יהודית המתקיימת בשטחה של איראן המודרנית. גם כיום יהודי איראן נקראים במוסדות שונים יהודים פרסים ומנהגיהם "מנהג יהודי פרס", על שם הממלכה הפרסית והשפה הפרסית.
מתוך: סיפורה של סבתא מלכה – מאיראן לישראל
יהדות צ'ילה
במשך המאה ה-20, ובעיקר בתקופת מלחמת העולם השנייה, גאתה האנטישמיות בצ'ילה. עם עלייתו לשלטון של סלבדור איינדה וממשלתו המרקסיסטית, ברחו צ'יליאנים רבים בני המעמדות הבינוני והגבוה, בהם יהודים רבים, מכיוון שהחזיקו בעסקים ומבני תעשייה. בתחילת שנות ה-70 היו בצ'ילה כ-30,000 יהודים, ובשנת 2006 ירד מספרם ל 20,900 בלבד, בעיקר בגלל הגירת יהודים מהמדינה והתבוללות באוכלוסייה הכללית. בצ'ילה ישנן תנועות נוער יהודיות, כגון השומר הצעיר, צעירי עמי, תקווה, בית אל, ומכבי. בעבר גם היו התנועות בית"ר והבונים דרור.
מתוך: המסע המופלא מצ'ילה לארץ ישראל
יהדות צ'ילה
יהדות צ'ילה היא אחת הקהילות היהודיות בדרום אמריקה. בין הספרדים שהגיעו לצ'ילה במרוצת שנות הכיבוש הספרדי היו, ככל הנראה, גם יהודים אנוסים. האינקוויזיציה שפעלה במדינה זאת העלתה יהודים רבים על המוקד עד שנת 1813 אז הופסקה פעילותה. בין היהודים שהועלו על המוקד היה פרנסיסקו מלדונדו דה-סילבה, רופא אנוס שכינה עצמו אליהו הנזיר, שהצהיר על יהדותו בגלוי והועלה בשל כך על המוקד. על אף שהתגורר בקונספסיון (צ'ילה), משפטו ושריפתו התנהלו בלימה, פרו. דה סילבה הונצח בספר "la gesta del marrano" המתאר את קורותיו.
מתוך: סיפור העלייה של מרגריטה קנט
יהדות צ'כיה
יהדות צ'כיה הייתה אחת הקהילות היהודיות הגדולות והחשובות במרכז אירופה ומיקומה היה באזור צ'כיה של היום (בעבר צ'כוסלובקיה).
מתוך: ארבע פעמים ניצלתי ממוות
יהדות צ'כיה
יהדות צ'כיה הייתה אחת הקהילות היהודיות הגדולות והחשובות במרכז אירופה ומיקומה היה באזור צ'כיה של היום (בעבר צ'כוסלובקיה)...בשנות ה-30, עם עליית היטלר לשלטון בגרמניה, גברה האנטישמיות גם בצ'כיה, בעיקר על ידי המיעוטים במדינה. בתחילת עשור זה גם גדלה אוכלוסיית יהודי המדינה כתוצאה מהגירת יהודים מגרמניה אל צ'כיה
מתוך: נולדתי בצ'כוסלובקיה, בכפר קטן מוצ'ה ליד נהר הדנובה
יהדות צ'ילה
במשך המאה ה-20, ובעיקר בתקופת מלחמת העולם השנייה, גאתה האנטישמיות בצ'ילה. עם עלייתו לשלטון של סלבדור איינדה וממשלתו המרקסיסטית, ברחו צ'יליאנים רבים בני המעמדות הבינוני והגבוה, בהם יהודים רבים, מכיוון שהחזיקו בעסקים ומבני תעשייה. בתחילת שנות ה-70 היו בצ'ילה כ-30,000 יהודים, ובשנת 2006 ירד מספרם ל 20,900 בלבד, בעיקר בגלל הגירת יהודים מהמדינה והתבוללות באוכלוסייה הכללית. בצ'ילה ישנן תנועות נוער יהודיות, כגון השומר הצעיר, צעירי עמי, תקווה, בית אל, ומכבי. בעבר גם היו התנועות בית"ר והבונים דרור. ויקיפדיה
מתוך: המסע של אדולפו מצ'ילה לישראל
יהדות צ'ילה
בתחילת שנות ה-70 היו בצ'ילה כ-30,000 יהודים, ובשנת 2006 ירד מספרם ל 20,900 בלבד, בעיקר בגלל הגירת יהודים מהמדינה והתבוללות באוכלוסייה הכללית. בצ'ילה ישנן תנועות נוער יהודיות, כגון השומר הצעיר, צעירי עמי, תקווה, בית אל, ומכבי. בעבר גם היו התנועות בית"ר והבונים דרור. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של יוסף מצ'ילה לארץ ישראל
יהדות צ'כיה
"יהדות צ'כיה הייתה אחת הקהילות היהודיות הגדולות והחשובות במרכז אירופה ומיקומה היה באזור צ'כיה של היום.... בין השנים 1948-1950 היגרו מצ'כוסלובקיה כ-26,000 יהודים, מתוכם כ-19,000 למדינת ישראל. עם השנים יצאו יהודים רבים נוספים מהמדינה, בעיקר לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי בה. כיום יש בצ'כיה כ-3,000 יהודים, רובם בפראג. ברובע היהודי (יוזפוב) בפראג ישנם 3 בתי כנסת פעילים (כולל האלטנוישול, בית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין פעיל) ובית חב"ד". (ויקיפדיה)
מתוך: פאולה גרובר-מוסקוביץ מצ'כיה
יהדות צ'כיה
בשנות ה-30, עם עליית היטלר לשלטון בגרמניה, גברה האנטישמיות גם בצ'כיה, בעיקר על ידי המיעוטים במדינה. בתחילת עשור זה גם גדלה אוכלוסיית יהודי המדינה כתוצאה מהגירת יהודים מגרמניה אל צ'כיה. עם סיפוחה של צ'כיה לשטחי גרמניה הנאצית, יהודים רבים נמלטו מהמדינה ואלו שנשארו חלו עליהם חוקי נירנברג, כמו על יהודי גרמניה. מקהילה בת כ-395,000 יהודים בשנת 1939, נספו במהלך השואה כ-250,000 היהודים. במהלך המלחמה רבים מיהודי צ'כיה נשלחו למחנה טרזינשטט. ויקיפדיה
מתוך: דן פייגל מספר להדר פלג על עלייתו מצ'כיה
יהדות צ'כיה
כיום יש בצ'כיה כ-3,000 יהודים, רובם בפראג. ברובע היהודי (יוזפוב) בפראג ישנם 3 בתי כנסת פעילים (כולל האלטנוישול, בית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין פעיל) ובית חב"ד. כמו כן יש בה מספר מסעדות כשרות המשרתות את הקהילה היהודית ואת המבקרים והתיירים היהודים הרבים בה. המוזיאון היהודי בפראג המתפרש על מספר מבנים יהודיים ברובע מספר את סיפורה של קהילת יהודי צ'כיה. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של יהודה מצ'כיה לארץ ישראל
יהדות צרפת
יהדות צרפת היא מהגדולות, העתיקות והמפוארות שבקהילות היהודים באירופה. תולדות הקהילה כוללות עליות ומורדות ביחס השלטון והחברה ליהודים, לאורך תקופות של סובלנות ושל מתחים לסירוגין. לא פחות מחמישה יהודים או ממוצא יהודי כיהנו בתקופות שונות בתפקיד ראש ממשלת צרפת: לאון בלום (1936 - 1937, 1938, 1945), רנה מאייר (1953), פייר מנדס פרנס (1954 - 1955), מישל דברה (1959 - 1962), ולורן פביוס (1984 - 1986).
מתוך: שייכות נבגדת בצרפת
יהדות צרפת
יהדות צרפת היא מהגדולות, העתיקות והמפוארות שבקהילות היהודים באירופה. תולדות הקהילה כוללות עליות ומורדות ביחס השלטון והחברה ליהודים, לאורך תקופות של סובלנות ושל מתחים לסירוגין. לא פחות מחמישה יהודים או ממוצא יהודי כיהנו בתקופות שונות בתפקיד ראש ממשלה.
מתוך: משפחה של קיבוץ גלויות
יהדות צרפת
יהדות צרפת היא מהגדולות, העתיקות והמפוארות שבקהילות היהודים באירופה. תולדות הקהילה כוללות עליות ומורדות ביחס השלטון והחברה ליהודים, לאורך תקופות של סובלנות ושל מתחים לסירוגין.
מתוך: עלייתו של גבי אלוני מצרפת לישראל
יהדות ק'וצין העיר פארור
יהדות קוצ'ין היא שם כולל למספר קהילות יהודיות בשטחה של מדינת קרלה, המהוות חלק מיהדות הודו, אשר התגבשו בדרום-מערב הודו בתקופת קיומה של ממלכת קוצ'ין. יהדות זו היא עתיקת יומין ומהעתיקות שבקהילות ישראל. בשיא גודלה מנתה כמה אלפי בני אדם. מרבית בני הקהילה עלו למדינת ישראל בין השנים 1950–1962, ונכון לשנת 2000 התגוררו בישראל כ-8,000 איש מבני הקהילה וצאצאיה. בקרלה נותרו כמה עשרות יהודים בלבד, מתוכם כ-20 בעיר קוצ'ין (קוצ'י). רק חלק מבני הקהילה חיו בעיר קוצ'ין עצמה
מתוך: העלייה של סבא בן גוריון מהודו
יהדות קובה
יהדות קובה הייתה אחת הקהילות היהודיות הגדולות באיים הקריביים ומרכז אמריקה המתגוררת במדינת קובה.... בשנת 1952 חיו בקובה כ-15,000 יהודים. בשנים שלאחר מכן, לאחר המהפכה בהנהגתו של פידל קסטרו ובשל הגזירות הכלכליות שהקשו על כלכלתם של יהודים רבים, עזבו כ-94 אחוזים מן היהודים את האי, חלקם לארצות הברית ולפוארטו ריקו, חלקם למקסיקו וחלקם לישראל. ממשלת קובה העניקה חופש דת יחסי ליהודים ולא הגבילה את מכירת הבשר הכשר. בשנת 1991 הרחיבה הממשלה את מדיניותה, והתירה לקיים את מצוות הדת והתפילות בפומבי. הנשיא ראול קסטרו השתתף בטקס לכבוד חנוכה בבית כנסת והדליק נר בחנוכייה. ויקיפדיה
מתוך: אהובה מילגם עלתה מקובה
יהדות קובה
בשנת 1914 הוקם לראשונה בקובה ארגון קהילתי ספרדי לרווחת התושבים היהודים. בשנת 1917 חיו בקובה כ-2,000 יהודים, רובם בהוואנה... בשנת 1952 חיו בקובה כ-12,000 יהודים. מהלכיו הכלכליים של פידל קסטרו שפגעו במצבם הכלכלי של יהודים רבים באי,...יום יש בקובה כ-1,500 יהודים, בעיקר בערים הוואנה, סנטיאגו דה קובה וקמגואיי.
מתוך: נולדתי בהוואנה בירת האי קובה באיים הקריביים