מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

הידרופיקס,
הידרופיקס, החברה המובילה לאבזור והתאמת רכבים לנכים. פועלת מאז 1976 והינה החלוצה בתחומה בארץ. הידרופיקס מתמחה בהתאמה אישית של כל סוגי הרכבים לנהיגה והסעת נכים. הידרופיקס מייצרת מוצרים ייחודיים, פרי פיתוחה, למתן פתרון כולל לכל סוגי המוגבלויות. בהידרופיקס תמצאו מבחר מערכות נהיגה אלקטרוניות הגדול בארץ.
מתוך: ההמצאה הגיע לישראל – רכב וואן לנכים בכיסא גלגלים
הידרותרפיה
הידרותרפיה או הידרופתיה (מקור המילה בשפה היוונית: הידרו = מים, תרפיה = טיפול) היא שיטת טיפול בפיזיותרפיה הנעזרת במים. ניסיונות לפתח הידרותרפיה פסיכותרפיסטית לא צלחו.ויקיפדיה
מתוך: סבא מטפל בהידרותרפיה בעקבות מלחמת יום כיפור
הידרותרפיה
הידרותרפיה הינו טיפול פיזי במים שמטרתו לטפל בפתולוגיות שונות, לעצור הידרדרות פיזית, להפחית כאב ולבסס מערכת שריר שתתמוך בגוף בריא וחזק ותמנע פציעות ונזקים פיזיים לטווח ארוך. הטיפול מתבצע בבריכה ייעודית ובמים חמימים המסייעים בהרפיית הגוף, תומכים ביציבה נינוחה ובטוחה של המטופל וכמובן בהפחתת עומס משקל גופו.
מתוך: מירושלים לקניה ומקניה לישראל
היהדים בבגדאד
בגדד היא עיר הבירה של עיראק ואחת הערים הגדולות במזרח התיכון. אוכלוסיית העיר מונה כעשרה מיליון תושבים. מקור השם בגדד הוא בשפה איראנית קדומה ופירושו "דבר הנברא על ידי האל". במאה ה 12 ישבו בבגדאד כ-40,000 יהודים. אחרי חורבנה של בגדאד בשנת 1258 בידי המונגולים, הייתה בה רק קהילה יהודית קטנה אשר הלכה וגדלה לאורך השנים. למרות התוקפנות כלפיהם, הצליחו היהודים להשתלב בקהילה הערבית וחלקם הגיעו לעושר רב ואף למשרות בכירות במשרדי ממשלה. הקהילה היהודית בבגדאד בפרט ובעיראק בכלל, הייתה ממרכזי התורה החשובים ביותר של יהדות המזרח והעדה הספרדית. ראוי לציין כי מתוכה יצאו גדולי תורה וגדולי פוסקים. בדורות האחרונים ניתן לציין את הרב עובדיה יוסף, הרב יצחק ניסים, הרב מרדכי אליהו וכו'. בשנת 1941 התחולל פוגרום ביהודי בגדאד (הידוע בשם "פרהוד"). בתקופה זו הייתה מלחמת שנאה גדולה ואלימות נוראית נגד היהודים שרבים מהם נהרגו ולמרות זאת היו מקרים של הצלת יהודים בידי שכניהם ומכריהם המוסלמים. החל משנת 1949 החלה בריחה מסיבית של היהודים לאירופה ולישראל כאשר, העלייה הגדולה ביותר לישראל הייתה בשנת 1951 וזו העלייה שבה גם הוריי ואני עלינו לארץ. למבצע זה קראו "מבצע עזרא ונחמיה". כיום נשארו בעיראק מספר מועט ביותר של יהודים שרובם ככולם זקנים מאוד.
מתוך: סיפורו של סבא חזי
היהודי הנודד
מאות שנים אין ליהודים בית משלהם. תמיד נודדים. היום יש לנו מדינה ובית אז אנחנו כבר לא נודדים. [היהודי הנודד או היהודי הנצחי, המכונה גם "אחשוור" הוא שמה של דמות מאגדת עם נוצרית - ויקיפדיה]
מתוך: אני כבר לא היהודי הנודד!
היהודים בבגדאד
הפּרעות והחוק שהגביל את זכויות היהודים בעיראק, שנחקק ב-1945, שימשו כגורם מאיץ לצמיחתה של המחתרת הציונית בעיראק ולתהליך שבסופו של דבר הביא לעליית יהודי עיראק לישראל במבצע עזרא ונחמיה, במסגרתו נאלצו יותר מ-80,000 יהודים לעזוב את בגדאד ואת עיראק ורובם עלו לישראל. גם לאחר מכן נרדפו היהודים על ידי השלטונות ולאחר שכמה עשרות הוצאו להורג באירועי התליות בבגדאד ובאירועים נוספים, עלו כמעט כל הנותרים לישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: אהבה ממבט ראשון
היהודים במרקש
בשנת 1492, כשהציף זרם מגורשי ספרד את ארצות צפון אפריקה הגיעו גליו עד למרקש, שהתחילה להתפתח אז בתור בירת השושלת הסעדית. השולטאן קרא ליהודים לבוא ולהתיישב בה, ואז החלו לבנות את מלאח היהודי בהוראת הסולטאן הבניה החלה ב-1578 והסתימה ב-1622 עם בנית שער למלאח. רוב הבתים במלאח הם בתי חצרים. היהודים עסקו בעיקר במסחר. בעבר היו בתי המלאח מסוידים בכחול ולבן והיו בוהקים ונקיים. עד היום נותר במלאח השער בצבע ירוק על שם ר' חיים בן עטר. כיום רוב יהודי מרקש עזבו, ואלה שעדיין מתגוררים שם מבוגרים מאוד ואף נזקקים ומתקיימים מתרומות הקהילה הגדולה בקזבלנקה.
מתוך: עלייה לארץ ישראל ממרוקו ערב פסח
היהודים במרקש
היא עיר מדברית בדרום מערב מרוקו למרגלות הרי האטלס.כאשר הגיעו מגורשי ספרד למרקש, וביקשו להתפלל בבית הכנסת של המקומיים, על שם ר' מרדכי בן עטר במלאח הקדום של מרקש, לא קיבלו אותם המקומיים בטענם שסגנון תפילתם שונה. לאחר חיכוכים רבים בין שני המחנות קמו המגורשים, שבראשם עמד רבי יצחק דלויה, ובנו בית כנסת לעצמם, והם נקראו "המגורשים" או "המתבדלים". בית הכנסת "צלאת אל עזמה" נבנה סמוך לתאריך בנית המלאח
מתוך: איזהו העשיר ההולך לסרט?
היהודים בפס
בשנים 1953-1948 עלו לישראל כ-30,000 מיהודי מרוקו, וב-1954/5 - כ-37,000. היהודים חששו שכאשר תהיה מרוקו למדינה עצמאית יתדרדר מצבם, אך לאחר שקיבלה את עצמאותה השתפר מצבם, ואילו העלייה לישראל הוגבלה. ב- 1951, לאחר עלייה לישראל, נותרו 12,648. רוב היהודים עלו לישראל ומיעוטם היגרו לקנדה ולצרפת. ב-1959 נאסר על יהודי מרוקו לעסוק בפעילות ציונית והיהודים סבלו מהתפרצויות של אנטישמיות. בתקופה זו עלו לישראל ב-1960-1956 כ-47,000 יהודים".  (ויקיפדיה)
מתוך: הצעת נישואין בעלייה מפס לארץ ישראל
היהודים בקרקוב
מתחילת המאה ה-14 הייתה בקרקוב אחת מהקהילות היהודיות החשובות ביותר באירופה. בשנת 1495 גורשו היהודים מקרקוב לעיר החדשה שנבנתה סמוך לקרקוב ושמה קז'ימייז' (בפי היהודים קוזמיר). במרוצת הזמן הפכה קאז'ימייז' לשכונתה של קרקוב. בשנת 1867 הורשו היהודים לגור בכל חלקי העיר. בפולין העצמאית (1918-1939) ניהלה הקהילה היהודית חיי תרבות וחברה ערים ביותר. בשנת 1926 הוקם תיאטרון יהודי קבוע. יהודים היו כרבע מכלל הסטודנטים באוניברסיטה היגלונית. בשנים שלפני פרוץ מלחמת העולם השנייה סבלה הקהילה היהודים מהתגברות האנטישמיות. מן הקהילה היהודית שמנתה לפני המלחמה כ־60 אלף נפש, לאחר מלחמת העולם השנייה נותר קומץ יהודים בלבד בעיר. ניצולים בודדים שבו לעיר מהמחנות לאחר השחרור, או ממקומות מסתור. בשנים 1947–1951 היגרו רוב היהודים עקב גלי האנטישמיות. (ויקיפדיה)
מתוך: הילדות מפולין
היוגב
הַיּוֹגֵב הוא מושב עובדים בעמק יזרעאל, השוכן לצד כביש מגידו-יקנעם, כ-7 ק"מ ממערב לעפולה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל. שם היישוב נגזר מהמילה "יוגב" שפירושה חקלאי.
מתוך: שעות הפנאי בילדותה של סבתא בשנות החמישים
היודנראט
ביידיש: עלטעסטענראט, "מועצת הזקנים"), היה מוסד שלטון יהודי שהיה ממונה על תיווך בין השלטון הנאצי לבין הקהילה היהודית. היודנראט היה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה לפתרון הסופי של שאלת היהודים. יודנראטים קמו בפקודת הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש הנאצי בתקופת השואה.
מתוך: סיפור חייו של סבא רבא ניצול שואה
היות
היות היא מילה הנרדפת למילים: מפני ש-, משום ש-, ולכיוון ש-
מתוך: מעשה שובבות
היחבא
פירוש המילה "היחבא" היא- לעשות משהו במחבוא .
מתוך: מעברים
היחידה הארצית לחקירות הונאה
היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) היא יחידה בתוך להב 433 העוסקת במאבק בפשעי הונאה כלכלית ופשעים פיננסיים חמורים. היחידה נאבקת בעבירות זיופים שונות ועבירות שחיתות במינהל הציבורי. מטה היחידה שוכן בעיר לוד כשהיא כוללת שלוחה צפונית בחיפה ושלוחה דרומית בבאר שבע. (ויקיפדיה)
מתוך: מהודו לישראל