מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

בור הריגה
בור הריגה (בגרמנית: Tötung Grube) הוא שיטת רצח המונים, שבוצעה על ידי כוחות גרמניה הנאצית, והייתה שכיחה בעיקר בשלב הראשון של מלחמת העולם השנייה ובשטחי מזרח אירופה, באזורים שנכבשו על ידי הנאצים בשטחי ברית המועצות (שכללו את מזרחה של פולין, המדינות הבלטיות וחלקים מרומניה). בין שאר אתרי בורות הירי ידועים באבי יאר, שבו נרצחו יהודי קייב והסביבה; פונאר, שבו נרצחו יהודי וילנה; והפורט התשיעי בקובנה. בתקופת השואה נרצחו כמיליון וחצי יהודים בשיטה זו. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותי בתל אביב בתקופת קום המדינה
בור הריגה
בור אותו חפרו בדרך כלל יהודים בצדי הדרכים או ביערות , ולאחר שסיימו לחפור את הבור הם נורו בפתחו על ידי הגרמנים או עוזריהם , הגופות הושלכו לבור אשר כוסה באפר ע"י פועליים מקומיים. בורות אילו הפכו להיות קברי אחים. היו יהודים שהפילו עצמם לבור לפני שנורו או שרק נפצעו ובחסות החשכה הצליחו לצאת מהבור ולברוח ליערות.
מתוך: המשכיות לאחר השואה
בור מים
בור מים הוא בור שנחצב בקרקע למטרות איסוף ואגירת מי נגר עילי (שמקורם בעיקר במי גשמים) באזורים בהם אין מקורות מים קבועים.בור המים הוא מערכת הכוללת אגן ניקוז (השטח ממנו נאספים המים), תעלות הולכה, אגן שיקוע ופתח הבור ממנו נשאבים המים. ישנם סוגי בורות שונים. טיפוס הבור השכיח הוא "בור פעמון". סוג זה מאופיין בפתח צר המשמש גם להזנת הבור וגם לשאיבה ממנו. (ויקיפדיה)
מתוך: כיצד הצילה אותי אחותי התאומה – זאב ולק
בור סוד שאינו מאבד טיפה
מישהו חכם שזוכר את מה שאומרים לו. כינוי לאדם משכיל, בעל זיכרון טוב שאינו שוכח דבר. (ויקימילון)
מתוך: ילדותי בישראל כמדינה חדשה
בור סיד כבוי
בור להכנת סיד
מתוך: הצבוע
בור קליעה - שרותי כריעה
שירותי כריעה (שם רשמי המופיע בחקיקה: בית כיסא ללא מושב או בית שימוש מזרחי; בסלנג: שירותי בול פגיעה) הם שירותים שאין בהם אסלה והמשתמש כורע מעל חור ברצפה. השם "בול פגיעה" מגיע מהצורך של המשתמש לדייק לחור
מתוך: החיים בישראל בשנות החמישים
בורגנים
מקור המילה הוא במילה הלטינית בּוּרג, שפירושה – עיר. הבורגנים הם יושבי העיר. בני מעמד הבורגנות עסקו בעיסוקים עירוניים מגוּונים: היו בהם בעלי מפעלים, בנקאים, סוחרים, וגם בעלי מקצועות חופשיים: מהנדסים, רופאים, מדענים, מורים, עיתונאים, וכן בעלי מלאכה. (מט"ח)
מתוך: הילדות בתל אביב בשכונת צהלה בשנות ה-50
בורגתא
בּוּרְגְּתָא הוא מושב עובדים בשרון, על כביש נתניה - טול כרם (כביש 57). קרוי על שמו של היישוב בורגתא ששכן במקום בתקופת התלמוד.
מתוך: מ- Scuola Roma לבורגתא
בורגתא
שמו של המושב שסבי הקים. "המושב נוסד ב-1949 על ידי משפחות שעלו מטורקיה וארבע משפחות ממרוקו. עם הזמן המושב התפתח וכיום מתגוררות בו מעל 250 משפחות. נכון להיום פועלות במקום מספר משפחות מצומצם העוסקות בחקלאות - משפחה בעלת רפת גדולה, ועוד ארבע משפחות העוסקות בגידול של תוצרת חקלאית ופרחים. יתר המשפחות עובדות מחוץ למושב". (ויקיפדיה)
מתוך: "אחד ממקימי בורגתא"
בורדה
כתב עת לענייני אופנה, הכולל גזרות מוכנות לתפירה. מקורו בגרמנית. יוצא לאור בשפות רבות. היה נפוץ בישראל בשנות ה- 70-90 של המאה שעברה.
מתוך: בשמונה – דממה כי אימא תשושה
בורו פארק
בורו פארק (באנגלית: Borough Park, ביידיש: באָראָ פּאַרק) היא שכונה בחלקו הדרום מערבי של רובע ברוקלין בעיר ניו יורק שבארצות הברית. בבורו פארק נמצאת הקהילה היהודית האורתודוקסית הגדולה בניו יורק, ואחת הגדולות ביותר מחוץ לישראל. בשכונה חיים יהודים חרדים רבים. בשנת 2000 הוערך מספר היהודים בשכונה בכ-77,000 יהודים, ובשנת 2011 בכ-140,000. מעריכים שמאז עלה מספרם, הן בשל שיעור הילודה הגבוה של הקהילה והן בשל הצטרפות משפחות רבות לשכונה. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא ישראל שוורץ – אין דבר העומד בפני הרצון
בורוג'רד
בורוג'רד (בפרסית: بروجرد) היא עיר בפרובינציית לורסתאן במערב איראן ומרכז מנהלי של מחוז בורוג'רד. העיר בורוג'רד היא אחת הערים העתיקות באיראן. במרץ 2006 התרחשה בעיר רעידת אדמה עזה שגרמה למותם של 66 אנשים ולפציעתם של כ-1,400 אנשים. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של משפחת ירושלמי מאיראן לישראל